Heel veel hakers en breiers!

Ik heb me inmiddels bij verschillende besloten groepen op Facebook aangesloten. En dan natuurlijk de groepen die over haken of breien gaan. Het zijn geweldige groepen met heel veel leden. Zo is er één met ruim 10.000 leden en anderen met 3000/4000 leden. Een klein gedeelte van die leden plaatst regelmatig foto’s van projecten waar ze mee bezig zijn of die ze af hebben.

Je snapt dat ik dus vaak berichtjes krijg en dat ik inmiddels denk dat heel Nederland zit te haken of breien. Hierdoor heb ik het idee dat echt in ieder huishouden wel iemand zit te handwerken. Ik verbaas me er dan weer over dat dit toch niet zo is.

Af en toe vraagt iemand in zo’n groep of iedereen de plaats wil noemen waar ze wonen. En dan valt me op dat er weinig mensen hier uit de buurt bij zijn. Natuurlijk snap ik dat niet iedereen FB heeft en dan moet je ook nog toevallig bij die besloten groep zitten, maar toch. Ik zie wel heel veel mensen in Friesland, Noord-Holland of Brabant.

Wat ook heel leuk is van al die verschillende groepen, je doet er zoveel ideeën op. De mooiste werkstukken komen voorbij. Dat kan ook een nadeel zijn, want telkens denk ik; dat ga ik ook maken. Dat is leuk om een workshop in te geven. Dus begin ik gelijk weer aan iets nieuws, want dat wil ik dan ook uit proberen. Ik moet er dan zelf een patroon voor verzinnen (en uitschrijven). Daar gaat veel tijd in zitten. Maar ik wil bij elke workshop die ik aanbied, een foto van het resultaat laten zien.

Daardoor hoop ik nog meer mensen enthousiast te maken. Want ik vind het zo geweldig om dit aan anderen te leren. En wat is er leuker als je iets af hebt en iedereen vindt het knap van je. En dat je merkt dat je steeds beter kunt haken of breien en je het steeds makkelijker gaat. Daarbij is het heel ontspannen (misschien in het begin even niet) Goed tegen stress.

Breien en haken wordt ook wel gezien als een meditatieve bezigheid. Het tikken van de naalden en de zich steeds herhalende handelingen zorgen voor rust in je hoofd. En het  blijkt dat wanneer je iets doet wat je leuk vindt er een stofje afgegeven wordt in je hersenen (dopamine). Dit stofje is ons natuurlijke anti depressie medicijn. Hierover zal ik volgende keer wat uitgebreider schrijven, want er zijn nog veel meer voordelen.

 

 

“Van een goed complimentje kan ik wel twee maanden leven”